Нови данни за заетостта у нас. След 9 месеца пандемия, Агенцията по заетостта отчете 224 000 безработни българи, предава NOVA.
Сметките показват, че броят на загубените работни места е щял да достигне близо половин милион. Но за щастие това не е факт. Защото мярката в подкрепа на бизнеса 60 на 40 е запазила работата на 250 000 служители в общо 11 000 компании. От бизнеса обаче очакват обещаната от 1 януари промяна на мярката „Запази ме”, с която работещите в затворените браншове ще получават помощ не от 24 лева на ден, а 75% от осигурителния им доход.
Като собственик на заведение Звезделин нарича своите служители семейство. И макар в ресторанта му да няма клиенти от месеци, признава, че не може да се раздели с нито един от тях.
„Не съм уволнил абсолютно никой. Пуснах ги във варианта неплатени отпуски. Всеки един мой барман, сервитьор, готвач носи своята съдба и храни неговото семейство”, коментира Звезделин Минчев.
При първата вълна на пандемията ресторантьорът не успява да се възползва от мярката 60 на 40 в подкрепа на бизнеса. Но получава друга подкрепа – тази на персонала си.
„От първата мярка нямаше как да се възползвам. Аз нямаше от къде да извадя 40, защото 0 от 40 си е пак 0. Нямаше как да се възползвам. Екипът ме подкрепи изцяло, всички го изживявахме, всички го изстрадахме, всички го платихме”, обяснява Звезделин.
Затова и като работодател той вече е кандидатствал по програмата „Запази ме”, по която служителите му получават по 24 лева за всеки ден от локдауна до края на годината.
„Искрено се надяваме от 1 януари да се измени мярката вече за 75%, защото към момента всички знаем, че 24 лева са твърде малко”, обяснява Звезделин.
„Знам, че много голяма част от бизнеса ще фалира и то безвъзвратно. Даже и към момента вече има доста фалирали ресторанти, дискотеки, барчета.”.
А на фона на тези опасения - финансисти прогнозират, че от кризата ще излезем през 2022 г.
„По тежка криза не е имало от 30-40 години поне в Европа, да не говорим за света. Втората вълна допълнително ще усложни икономиката, ще трансформира някои процеси, които преди това бяха тотално различни”, коментира финансистът Любомир Дацов.
Сметките показват, че броят на загубените работни места е щял да достигне близо половин милион. Но за щастие това не е факт. Защото мярката в подкрепа на бизнеса 60 на 40 е запазила работата на 250 000 служители в общо 11 000 компании. От бизнеса обаче очакват обещаната от 1 януари промяна на мярката „Запази ме”, с която работещите в затворените браншове ще получават помощ не от 24 лева на ден, а 75% от осигурителния им доход.
Като собственик на заведение Звезделин нарича своите служители семейство. И макар в ресторанта му да няма клиенти от месеци, признава, че не може да се раздели с нито един от тях.
„Не съм уволнил абсолютно никой. Пуснах ги във варианта неплатени отпуски. Всеки един мой барман, сервитьор, готвач носи своята съдба и храни неговото семейство”, коментира Звезделин Минчев.
При първата вълна на пандемията ресторантьорът не успява да се възползва от мярката 60 на 40 в подкрепа на бизнеса. Но получава друга подкрепа – тази на персонала си.
„От първата мярка нямаше как да се възползвам. Аз нямаше от къде да извадя 40, защото 0 от 40 си е пак 0. Нямаше как да се възползвам. Екипът ме подкрепи изцяло, всички го изживявахме, всички го изстрадахме, всички го платихме”, обяснява Звезделин.
Затова и като работодател той вече е кандидатствал по програмата „Запази ме”, по която служителите му получават по 24 лева за всеки ден от локдауна до края на годината.
„Искрено се надяваме от 1 януари да се измени мярката вече за 75%, защото към момента всички знаем, че 24 лева са твърде малко”, обяснява Звезделин.
„Знам, че много голяма част от бизнеса ще фалира и то безвъзвратно. Даже и към момента вече има доста фалирали ресторанти, дискотеки, барчета.”.
А на фона на тези опасения - финансисти прогнозират, че от кризата ще излезем през 2022 г.
„По тежка криза не е имало от 30-40 години поне в Европа, да не говорим за света. Втората вълна допълнително ще усложни икономиката, ще трансформира някои процеси, които преди това бяха тотално различни”, коментира финансистът Любомир Дацов.