Нови данни за заетостта у нас. След 9 месеца пандемия, Агенцията по заетостта отчете 224 000 безработни българи, предава NOVA.

Сметките показват, че броят на загубените работни места е щял да достигне близо половин милион. Но за щастие това не е факт. Защото мярката в подкрепа на бизнеса 60 на 40 е запазила работата на 250 000 служители в общо 11 000 компании. От бизнеса обаче очакват  обещаната от 1 януари промяна на мярката „Запази ме”, с която работещите в затворените браншове ще получават помощ не от 24 лева на ден, а 75% от осигурителния им доход. 

Като собственик на заведение Звезделин нарича своите служители семейство. И макар в ресторанта му да няма клиенти от месеци, признава, че не може да се раздели с нито един от тях.

„Не съм уволнил абсолютно никой. Пуснах ги във варианта неплатени отпуски. Всеки един мой барман, сервитьор, готвач носи своята съдба и храни неговото семейство”, коментира Звезделин Минчев.

При първата вълна на пандемията ресторантьорът не успява да се възползва от мярката 60 на 40 в подкрепа на бизнеса. Но получава друга подкрепа – тази на персонала си.

„От първата мярка нямаше как да се възползвам. Аз нямаше от къде да извадя 40, защото 0 от 40 си е пак 0. Нямаше как да се възползвам. Екипът ме подкрепи изцяло, всички го изживявахме, всички го изстрадахме, всички го платихме”, обяснява Звезделин.

Затова и като работодател той вече е кандидатствал по програмата „Запази ме”, по която служителите му получават по 24 лева за всеки ден от локдауна до края на годината.

„Искрено се надяваме от 1 януари да се измени мярката вече за 75%, защото към момента всички знаем, че 24 лева са твърде малко”, обяснява Звезделин.

„Знам, че много голяма част от бизнеса ще фалира и то безвъзвратно. Даже и към момента вече има доста фалирали ресторанти, дискотеки, барчета.”.
А на фона на тези опасения - финансисти прогнозират, че от кризата ще излезем през 2022 г.

„По тежка криза не е имало от 30-40 години поне в Европа, да не говорим за света. Втората вълна допълнително ще усложни икономиката, ще трансформира някои процеси, които преди това бяха тотално различни”, коментира финансистът Любомир Дацов.
 
nova.bg