/ iStock/Getty Images
Започна изплащането на средствата по третата фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал. Със заповед на изпълнителния директор на НАП, издадена на 2 юли, приходната агенция плати над 1,1 милиона лева на общо 355 фирми, засегнати от противоепидемичните мерки, съобщиха от НАП.

Близо 2800 дружества са поискали подкрепа с оборотен капитал във фаза-3 на програмата. Общият размер на поисканата безвъзмездна финансова помощ е почти 30 млн. лв.
По първите две фази на програмата за осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства са изплатени над 120 млн. лева, припомнят от НАП.

Приходната агенция ще продължи да изплаща средствата през следващите седмици, а одобрените кандидати ще бъдат оповестявани в рубриката "Подкрепа чрез оборотен капитал" в сайта на приходната агенция.

Близо 360 000 дружества обявиха доходите си пред НАП до 30 юни 2021 г., когато изтече крайният срок за деклариране и внасяне на корпоративния данък, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Над 4 процента е ръстът на приходите, получени от фирмите през 2020 г., като данъкът за довнасяне, след приспадане на направените авансови вноски, е 103 милиона лева повече в сравнение с 2019 г. Дружествата са декларирали с 2,4 на сто по-висока данъчна печалба за 2020 г., която е с 642 милиона "над" 2019 година.

На 30 юни изтече и срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и за земеделските стопани, избрали този ред на облагане, припомнят от НАП.