Безсъние и любовна мъка терзаят плевенския мечок Костадин в Добрич
Безсъние и любовна мъка терзаят плевенския мечок Костадин в Добрич / dariknews.archive

Безсъние и стрес от любов мъчат плевенския мечок Костадин, изпратен като младоженец в Центъра за защита на природата и животните в Добрич.

Докато булката с швейцарски произход Берна спи спокойно зимен сън от около месец, мечокът будува и компенсира тъгата по родния край със здравословна диета.

Директорът на зоопарка Севдалина Венкова разказа, че Костадин видимо е по-ленив, но нищо не може да му попречи да похапва ябълки, моркови, цвекло и хляб, като в същото време рядко посяга към месо. Когато Берна престанала да излиза от бърлогата усетил липсата й, но скоро преодолял мъката и вече се чувства прекрасно като едноличен собственик на мечешкото обиталище. Двамата ще бъдат събрани в общ дом тази пролет.

Берна се "влюби" в Костадин, който пристигна тази година в Добрич от зоологическата градина в Плевен. Експертите от Швейцария д-р Долф Бурки и Юрг Хадорн - съпрезиденти на сдружението "ПроЗоо Добрич", които през лятото посетиха зоопарка в добруджанския град, намериха, че Костадин е все още стресиран.

Чуждестранните специалисти препоръчаха приятелите да заживеят заедно догодина, след като се пробудят от зимния сън. Мечешкият дом в Добрич се шири в двор от няколко декара, в който има и басейн./Топновини/