muzej
muzej / rim lovech
На 19 февруари посещенията в Къкринското ханче и музея „Васил Левски” в Ловеч ще са с вход свободен, обявиха от Регионалния исторически музей.  
На 19 февруари посещенията в Къкринското ханче и музея „Васил Левски” в Ловеч ще са с вход свободен, обявиха от Регионалния исторически музей.
 
В двата обекта са подготвили и специализирани беседи за посетителите си в този ден. „Музей „Васил Левски” – духовен мост между минало, настояще и бъдеще – екскурзоводите разказват за „най-ясната загадка” е темата в Ловеч, другата беседа е „Къкринското ханче – първият музей в България за Васил Левски” - любопитни факти за историческото място”.
В деня, в който отбелязваме 144 години от гибелта на Васил Левски, община Ловеч организира поредица прояви.
 
В 8 ч. започва туристическият поход „По стъпките на Апостола“ от Ловеч до Къкринското ханче през местността Пази мост. Сборният пункт е пред Художествената галерия в Ловеч.
 
От 11:30 ч. ще бъде отслужена панихида за Апостола в храма „Успение Богородично“. За 12:30 ч. са предвидени живата картина „Клетва на комитетски дейци“ и ритуалът по поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски в Къкринското ханче.
 
Събитията продължават с дискусия за делото на Апостола с представители на фондация „Безсмъртни българи“ и Теодор Тончев, главен уредник в Регионален исторически музей – Ловеч. Дискусията е от 14 ч. в Клуба на дейците на културата. Среща разговор за делото на Левски в Ловешко с проф. д-р Пламен Митев, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ще се проведе в Ловчанското читалище „Наука – 1870 г.” от 16:00 ч.
 
За 18 ч. е обявено гражданското поклонение на паметника на Васил Левски в Ловеч. В 19:00 ч. започва спектакълът на Ансамбъл „Българе“ – „Последната нощ на Апостола“, в Драматичния театър. Входът е свободен.
Извън програмата на общината сдружение „Ловчанци“ подготвя възпоменателно факелно шествие „144 години безсмъртие“ като гражданско събитие, организирано от граждани за граждани, далеч от протоколните политически събития. Шествието ще тръгне в 19:30 ч. от катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ с идеята „да отдадем почитта си към Апостола по един внушителен начин, какъвто Васил Иванов Кунчев заслужава!“.