Басейнова дирекция Плевен провери язовирите в региона
Басейнова дирекция Плевен провери язовирите в региона / netinfo

939 проверки по Закона за водите със съставени констативни протоколи са извършили служителите на Басейнова дирекция Плевен от началото на тази година, съобщават от пресцентъра на институцията.

Най-голям е броят на проверките по текущ контрол във връзка с издадени от БДДР и МОСВ разрешителни за водовземане и ползване на воден обект – 691. Направени са и 176 проверки за нерегламентирано водоползване и ползване на воден обект. Издадени са над 1 000 предписания. Във връзка с опасността от наводнения са направени проверки по проводимостта и състоянието на речните русла на територията на дирекцията. До отговорните институции са изпратени писма за предприемане на мерки по почистване на речните корита, възстановяване на скъсаните защитни диги по поречията на реките, почистване и укрепване на язовирните стени.

Проверени са комплексните и значими язовири на територията на Басейнова дирекция – 15 на брой, за спазването на утвърдените от министъра на околната среда и водите графици за тяхното използване. Извършен е преглед на техническото състояние на язовирните стени, облекчителните съоръжения и проводимостта на отводящото легло.