Бал с маски на Верди представят на сцената на читалище Съгласие
Бал с маски на Верди представят на сцената на читалище Съгласие / dariknews.archive

На 12 февруари, четвъртък, от 19:00 часа в зала „Емил Димитров" на читалище „Съгласие" ще прозвучи една от най-известните опери на Верди - „Бал с маски".

След „Кармен", „Бохеми", „Травиата", плевенчани отново ще имат възможност да се насладят на изпълненията на превъзходни солисти, които градят кариера по световните сцени. Заедно с Оркестра Симфоника и под палката на Константин Руитс, в ролите ще се изявят солистите:
Макс Хота (Рикардо), Паоло Руджиеро (Ренато), Виолета Лазин (Амелия), Лилиана Матей (Улрика), Паулине Рулард (Оскар), Николай Бачев (Самуел), Тихомир Андролов (Том), Ангел Спасов (Силвано). В концерта ще вземе участие и хор „Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева. Концертмайстор е Венелин Траянов.

Работно време на касата при читалище „Съгласие": 10:00-13:00 ч. и 16:00-19:00 ч. Билетите са на цени от 4 и 5 лв., за ученици и пенсионери - 2 лв.

„Бал с маски" принадлежи към върховите творчески постижения на Верди, в които словото и музиката, музиката и действието са неразривно свързани. Нито един любовен дует в цялото творчество на Верди не може да се сравни с дуета на Ричард и Амелия от второ дейсвие. Операта е имала огромен и заслужен успех още при първото си представяне - Рим, театър „Аполо", 17 февруари 1859. Много скоро под името „Амелия" операта била поставена и в други театри на Италия, а след това в Париж, Берлин и др. западноевропейски столици.

Първата българска премиера на „Бал с маски" е на сцената на Софийската опера на 22 октомври 1926 под диригентството на Венедикт Бобчевски и режисурата на Илия Арнаудов.