Б.Ячев:Патриотичният съюз ще работи за свалянето на това правителство
Б.Ячев:Патриотичният съюз ще работи за свалянето на това правителство / archive.dariknews

Председателят на ПП Национален идеал за единство Борис Ячев представи на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен новото обединение Патриотичен съюз, което включва няколко патриотични формации в България като най-голямата извънпарламентарна партия в страната Национален фронт за спасение на България, партия Национален идеал за единство, Средноевропейска класа, Целокупна България и партия Граждани обединени за републиката.

"Патриотичният съюз беше основан преди около два месеца и с него положихме началото на обединението на българските патриоти", обясни Борис Ячев и посочи, че последните избори са показали, че желанието партиите да се явяват поединично води до резултат около 2-3%, което не позволява на партии със сходни възгледи и идеи да бъдат в Парламента и да определят националната политика на страната.
"Така назря момента за едно обединение и то започна именно от страна на българските патриоти", каза Ячев.

Той посочи като основна цел на обединението съвместни политически действия и явяване на предстоящите избори и съответно представяне на нова политическа алтернатива на политическото управление в страната. Ячев добави, че социологическите проучвания показват едно сигурно присъствие на политическия съюз в следващото Народно събрание.
"Проблемът не е дали и с колко ще попаднем в Народното събрание, а въпросът е в програмата, която предлагаме като алтернатива в управлението на страната".
Борис Ячев каза, че програмите на петте формации, образуващи Патриотичния блок имат много общи черти ще послужат за основа на една обща политическа платформа, с която да се явят на предстоящите, а защо не и предсрочни парламентарни избори.

Той добави, че Обединението на българските патриоти наблюдава с тревога всичко, което става в обществено-политическия живот. "Нас ни притеснява ескалацията и разделението в българското общество и вече няколко пъти сме изразили категоричната си подкрепа за всички процеси, които могат да доведат до сваляне на настоящото правителство, което управлява от името на една изключително уродлива и противоестествена тройна коалиция в лицето на БСП, ДПС и Атака", каза Ячев и коментира, че българското общество не е гласувало за подобен тип коалиционно управление.
"Ние ще работим за всякакви демократични и граждански процеси, които могат да доведат до свалянето на това правителство. Считаме, че час по-скоро трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори и в тях патриотичното обединение да намери своето естествено и престижно място", заяви борис Ячев и сподели, че амбицията всъщност е то да даде алтернатива за новото управление на държавата.

Председателят на ПП Национален идеал за единство обясни, че това е първата в страната съвместна среща на регионално ниво на представители на отделни партии, участници в Патриотичния блок и, че предстоят подобни изяви във всички областни центрове в страната.
Следващата седмица предстои голямо събиране на всички формации в обединението, която ще се проведе в Стара Загора.

Според Борис Ячев, особено безпокойство предизвикват проблемите, които има държавата с претенциите на Главното мюфтийство да придобива имоти, които са традиционно български и за които то няма юридически или исторически права.
В тази връзка е организирана подписка срещу идеята за промени в Закона за вероизповеданията, които биха довели до облекчаване на режима на придобиване на имоти в страната от мюфтийството.
"Около 1500 са претенциите за имоти от Главното мюфтийство", каза Ячев и коментира, че не е нормално в едни чисто български градове с хомогенен етнически състав да бъдат връщани имоти, които да бъдат използвани за религиозни нужди.