АС-Плевен отмени заповед на Илиян Йончев относно тенис кортовете в Кайлъка
АС-Плевен отмени заповед на Илиян Йончев относно тенис кортовете в Кайлъка / dariknews.archive

На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен председателят на Управителния съвет на Тенис клуб „Плевен-90" д-р Красимир Трифонов и неговият заместник Тодор Бешевишки съобщиха, че Плевенският Административен съд е отменил заповед на бившия областен управител Илиян Йончев, с която кортовете в парк „Кайлъка" са били отдадени за стопанисване на Тенис клуб „Професионален спортен клуб"-Плевен.

Разпореждането на Йончев е атакувано по съдебен ред от Тенис клуб „Плевен 90", който стопанисва обекта в продължение на 20 години.

„В процедурата за отдаване на тенис кортовете в Кайлъка, които се водят държавна собственост, са участвали три клуба - Тенис клуб „Плевен - 90", Тенис клуб "Професионален спортен клуб" - Плевен, и Тенис клуб „Белене".
Търгът беше спечелен от Професионален спортен клуб, въпреки че сумата в инвестиционната му програма за 5-годишен период бе 151 000 лева, а на „Плевен -90" - 160 000 лева, коментира Красимир Трифонов.
Точно този момент свързан с инвестиционната програма е бил и един от основните мотиви на съда да отмени заповедта на областния управител.

Другите два критерия по закон при оценка на кандидатите са били общественият принос на кандидата и вложените инвестиции в обекта. По думите на Трифонов те също не са били взети под внимание при избора на наемателя.

От Тенис клуб „Плевен-90" коментираха, че с решението си Административният съд е премахнал една очевидна несправедливост.

Решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок - до 10 октомври, след което предстои областният управител да обяви нова процедура за отдаване на комплекса под наем.

На срещата с журналисти, Красимир Трифонов отбеляза, че комплексът е уникален за страната, тъй като се намира в паркова зона. Той уточни, че инвестициите, които са направени от клуба за 20-те изминали години само в материалната база са 150 000 лв.