/ dariknews.archive
От плевенското читалище „Съгласие-1869 г.“ информираха медиите, че специално създадена анкетна комисия ще има за цел да определи статута на читалището в Съюза на народните читалища.

Повод за писмото до медиите е бил отказът на председателя на областния съюз на народните читалища в Плевен Чавдар Луканов, да приемe членския внос на читалище „Съгласие – 1869г.“.

Ето пълния текст на писмото до медиите:

„На извънредно заседание на читалищното настоятелство на НЧ "Съгласие 1869" е взето решение, адвокат Пламен Иванов - член на настоятелството, да занесе лично на заслужилия читалищен деец, областен председател на Съюза на народните читалища (СНЧ) Чавдар Луканов, членския внос на читалището за 2017 г. Г-н Луканов е отказал да приеме този членски внос с обяснението, че "в СНЧ е създадена анкетна комисия, която има за цел да определи статута на читалище "Съгласие 1869". 

Надяваме се, че това не е народен съд. Но каква тогава е целта? Ако това формално неприемане на членския внос цели да бъде изключено читалище "Съгласие 1869" от СНЧ, то нека това се каже в прав текст. Тогава 150-годишното читалище, което е било сред съорганизаторите при учредяването на този Съюз, само ще го напусне“.