Андрей Слабаков и Ернестина Шинова връчиха Наградите за хуманизъм в УМБАЛ-Плевен
Андрей Слабаков и Ернестина Шинова връчиха Наградите за хуманизъм в УМБАЛ-Плевен / dariknews.archive

„За мен е много приятно да връча тези грамоти от Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който беше прекъснат от 15 години. Това беше единственият - Категория „А" в България от ранга на Кан, Венеция и Берлин".

Това сподели Андрей Слабаков преди връчването на "Наградите за хуманизъм" на изпълнителния директор на УМБАЛ"Д-р Георги Странски" - Плевен Наташа Манева и на лекарите от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение - д-р Георги Димитров и д-р Иво Стефанов на церемония на 13 ноември 2014 г. в УМБАЛ"Д-р Г.Странски" в Плевен.

"Благородна истинска и божествена е вашата професия", каза съпругата на Андрей Слабаков, актрисата Ернестина Шинова. Тя отбеляза, че "няма по-благородна и по-близка до човека професия от това, когато си най-уплашен и най-сам, и ние всъщност гледаме вашите очи и ви благодарим безкрайно...".

"Приемам "Наградата за хуманизъм" като награда за изпълнена мисия, с която неразделно вървя в духовния, житейския си и професионален път", сподели развълнувана д-р Наташа Манева.

Андрей Слабаков и Ернестина Шинова връчиха "Наградите за хуманизъм" в УМБАЛПлевен
netinfo

Тя отбеляза, че медицината е нещо повече от професия и кариера: "Тя е призвание и хуманитарна мисия - с безсънните нощи и неравната борба с болестта и онова специално чувство при всеки спасен човешки живот".

Началото на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми е поставено през 1965 година във Варна. Форумът е подкрепен от Световната здравна организация към ООН и от ЮНЕСКО. След повече от 20 години прекъсване, по инициатива на Българския Червен кръст и Варненския медицински университет, фестивалът на червенокръстките и здравни филми е възобновен.