sds
sds / dariknews.archive
“Заедно сме с ГЕРБ, защото искаме да победим БСП. Защото аз, откакто съм влязъл в политиката, това ми е една лична мисия. Не трябва да се допуска България да се управлява от Социалистическата партия“. Това заяви в Плевен Александър Йорданов, който е кандидат за евродепутат в листата на коалицията ГЕРБ – СДС.
„Ние сме свидетели, че колкото пъти БСП дойде на власт, толкова пъти води страната към катастрофа. Така беше по времето на Андрей Луканов и на Жан Виденов и в някакъв смисъл поп времето на Орешарски. Аз като гражданин на България и като вече човек с опит не искам това да се повтаря. Зададох си въпроса: „Коя е политическата сила, която може да победи БСП на тези избори и отговорът е само един – ГЕРБ и СДС“, каза Александър Йорданов.
Той подчерта, че предстоят евроизбори, които са по глобални и избирателите ще трябва да решат в каква Европа искат да живеят. „Дали Европа – разделена, конфронтирана и националистическа – такава, в която нашето поколение вече е живяло нещо, което не искаме да се случва в Европа. Същото мислене има вече в много европейски страни, които искат една разделена Европа, което много странно отговаря и на днешната политика на Кремъл в Русия, която загуби могъществото си на Съветския съюз и иска да си го възстанови“.

Александър Йорданов коментира, че това може да стане или чрез завладяване на територии или чрез „монтиране на марионетни правителства“.
„Тази политическа сила СДС и ГЕРБ е за това, Европа да бъде по-единна, по-интегрирана, да се развива и да се променя към още по-добро. И трябва човек да е слепец, за да не го иска и трябва да мрази България, за да не вижда, че България може да успява само в тази голяма общност на Европейското семейство“.
В срещата с представителите на медиите, която се състоя в пресклуба на БТА в Плевен участваха още Румен Христов – председател на СДС, Илия Лазаров – главен секретар на СДС и 17-ти в общата листа на ГЕРБ у СДС, д-р Марияна Лазарова – заместник-председател на СДС и Пепо Петков – председател на СДС-Плевен.

sds
dariknews.archive

„Многократно сме критикували ГЕРБ по отношение на вътрешната политика, не  сме доволни от темпа на реформите, които се провеждат в страната. Ние смятаме, че икономическият растеж може да бъде по-висок, защото за да скъсим разликата от най-бедната страна по доходи – България и средноевропейските държави, имаме нужда от растеж от порядъка на 6-7%. Смятам, че в рамките на един пълен мандат, в който би участвал и СДС, след провеждане на едни парламентарни избори, ние можем да поемем ангажимент за удвояване на доходите, а в 10 годишен план да се борим и за удвояване на вътрешния брутен продукт. Няма друг начин за повишаване на доходите, ако ние не увеличим брутния вътрешен продукт“, каза Румен Христов.

sds
dariknews.archive

На въпрос на Дарик, председателят на СДС Румен Христов отговори, че по време на преговорите с ГЕРБ компромиси не са правени:
"Не, компромис не сме правили. В рамките на 5-6 дни затворихме коалицията, споразумението, което подписахме беше изготвено 100% и предложено от СДС. То беше прието от ПП ГЕРБ и за сега независимо, че те са големият партньор се държат абсолютно колегиално".
В тази връзка главният секретар на СДС Илия Лазаров каза: "С днешна дата, СДС има декларация по отношение на опитите, които се правят, в образователната система да се вкарат "родител-1, родител-2". Ние имаме много различия с управлението, но това не означава, че правим компромис с темата европейски избори. Ние нямаме различия с ГЕРБ по темите европейска и външна политика".   

sds
dariknews.archive