Актуализиран статут на Лауреатски дни „Катя Попова” одобри местният парламент
Актуализиран статут на Лауреатски дни „Катя Попова” одобри местният парламент / dariknews.archive

На февруарското си заседание съветниците от ОбС-Плевен одобриха Актуализиран статут на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова". Предложената редакция е синхронизирана със съвременните изисквания за провеждане на международни фестивали.

Според приетото решение, Лауреатски дни „Катя Попова" ще се провежда в град Плевен през месец октомври - един път на две години, в рамките на не по-малко от пет концертни вечери. Фестивалът се организира и финансира от Община Плевен. Негов председател е кметът, който със своя заповед назначава Организационния комитет.

Членове на комитета са изтъкнати музикални творци, видни общественици, участващи на доброволен принцип. Във фестивала участват само лауреати и носители на награди от престижни международни и национални музикални конкурси в областта на класическата музика, предхождащи три години поредното му издание.

Музикалното събитие няма състезателен характер и в него право на участие имат само лауреати и носители на награди от престижни международни и национални музикални конкурси в областта на класическата музика, предхождащи 3 години поредното му издание.

Актуализираният статут на Международния музикален фестивал  е и условие за кандидатстване на Лауреатски дни „Катя Попова" за член на Българската асоциация на фестивалите и впоследствие на Европейската асоциация на фестивалите. Тазгодишното издание на фестивала ще бъде тридесето поред.