Акордеонисти от НУИ Панайот Пипков участваха в елитен международен конкурс
Акордеонисти от НУИ Панайот Пипков участваха в елитен международен конкурс / nui.p-pipkov

От 25 до 30 септември, 2015 гр. Ланчиано - Италия беше домакин на Международен конкурс за акордеонисти - най-голямата конкуренция в Западна Европа.
За 26-та поредна година събитието събира най-добрите педагози, композитори и изпълнители на акордеон, баян, бандонеон/концертина от цял свят. През годините в конкурса се включват участници от над 18 страни и този път беше първото участие на изпълнители от България, които представят акордеонната школа на НУИ „П. Пипков" - Плевен в лицето на преподавателите Румен Тодоров и Ценка Тодорова и техните ученици - Дейвид Иванов, Александър Величков и Гергана Бориславова.

Участието стана възможно с финансовата подкрепа на Национален фонд култура и Община Плевен.

XXVI Международен конкурс за акордеонисти - вариете и классика представя изключително голямо разнообразие в 13 изпълнителски категории - всяка с различни изисквания по отношение на времетраене и стил на репертоара. Особеност е присъствието на най-младите музиканти - до 12 години. Гергана Бориславова с преподавател Ценка Тодорова  се яви в категория „К"(класика/вариете) - солисти до 12 години и зае 1-во място с 97 точки от 100 максимални.

Тя се конкурира със 17 участници от Беларус, Литва, Русия и Китай.

Дейвид Иванов и Александър Величков са ученици на Румен Тодоров. С постъпването им в Националното училище по изкуства през 2012 г. започва и тяхното интензивно развитие, концертни изяви, индивидуални участия в национални и международни конкурси.
Те взеха участие в категория "I"(вариете: джаз, танго, фолк) - солисти до 18 години. В надпревара с представители от Литва, Русия, Словакия, Китай и Беларус, Александър Величков зае първо място с 96 точки, а Дейвид Иванов с няколко точки по-малко - 94, получи второто място.

Акордеонисти от НУИ "Панайот Пипков" участваха в елитен международен конкурс
netinfo

Президент на конкурса и председател на журито е световно известния композитор и виртуозен изпълнител, диригент, учител, музикален и обществен деец, заслужил артист на Украйна, носител на множество музикални награди, включително международната «Coupe Mondiale» - Владимир Зубитски.

В отделните категории, уменията на участниците се оценяваха от международно жури - съставено от известни преподаватели и изпълнители от различни страни, част от което са преподавателите от България - Ценка Тодорова и Румен Тодоров.

На този форум учениците свириха с нови инструменти, закупени по разработения от преподавателите проект по Национална програма "МОДЕРНИЗИРАНЕ НА СИСТЕМАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ".