Агенция Медиана: Георг Спартански излиза на балотаж с ГЕРБ или БСП
Агенция Медиана: Георг Спартански излиза на балотаж с ГЕРБ или БСП / dariknews.archive
В периода 27 септември - 1 октомври 2019 г. в Плевен е проведено изследване, което определя първите трима основни претенденти за кметския пост в града.
Изследването е проведено от агенция „Медиана“ по поръчка на „Институт за модерна политика“ с 470 души на възраст 18+ години, жители на община Плевен и е представително за общината.

Според данните в изследването, въпреки, че избирателите имат критики, както по отношение на развитието на община Плевен, така и по отношение на работата на настоящия кмет, към момента Георг Спартански е основният претендент за кметския стол като 28 % от запитаните гласоподаватели в община Плевен заявяват подкрепата си за него.

Според „Медиана“ като цяло леко преобладават нагласите за смяна на кмета на Плевен, но те се разпръскват в различни посоки - към различни кандидати. От друга страна, Спартански има значителна маса симпатизанти, удовлетворени от неговата работа (или най-малкото приемащи, че той е по-добрият избор).

Основните конкуренти са кандидатът на ГЕРБ - Мирослав Петров и Илиян Йончев от БСП- съответно с около 22% и 19% от гласоподавателите в Плевен. Следват д-р Калин Поповски - ВМРО и Цветан Антов от АБВ.

Към момента, най-вероятно е кметските избори в Плевен да се решат на балотаж между настоящия кмет Георг Спартански и кандидата на ГЕРБ или БСП. Прави впечатление, че към момента Спартански привлича немалко симпатизанти именно сред привържениците на ГЕРБ и БСП. Това засилва неговите позиции, но може да се  окаже и слабост. (Ако в последния момент хората с партийни пристрастия се подчинят на партийната дисциплина и гласуват за „своя“ кандидат въпреки симпатиите си).

При балотаж, шансовете са отново на страната на Георг Спартански. Кандидатът на ГЕРБ трудно може да разчита на преливане на гласове отляво, а кандидатът на БСП трудно може да разчита на гласове от ГЕРБ.

Според изследването на агенция „Медиана“ към момента, данните очертават висока изборна активност - над 60% от гласоподавателите заявяват готовност да гласуват на предстоящите местни избори.

От „Медиана“ уточняват, че това е моментна снимка на предизборните нагласи в община Плевен към 1 октомври 2019 г.