9 месеца до пристигането на първите нови тролеи в Плевен
9 месеца до пристигането на първите нови тролеи в Плевен / archive.dariknews

До няколко дни предстои издаване на административна заповед за стартиране на сключения в началото на ноември договор за доставка в Плевен на 40 тролеи по партньорски проект. Срокът за изпълнение на доставката е 365 дни, а тролеите ще бъдат доставени по одобрен от възложителя график.
Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков обясни, че тролеите са от ново поколение и става въпрос за нископодов тролейбус с асинхронен двигател със съвременен дизайн и технически показатели, отговарящи на най-съвременните изисквания в общественния транспорт.

Превозното средство е снабдено с помощен двигател, осигуряващ автономното му придвижване без наличието на въздушно-контактна мрежа и е климатизирано с два климатика за салона и един за кабината на водача, с осигурено алтернативно отопление през зимния сезон.
Превидена е и механична платформа за хора в неравностойно положение и възможност за наклоняване на тролейбуса към тротоара на спирката.

Информационната система осигурява гласов контрол на вратите и актуална информация вътре в превозното средство за маршрута на движение, а така също и на външните информационни табла.

„Очакваме първите десет тролея да бъдат доставени до 275-тия ден, считано от датата на издаване на административната заповед на възложителя „Тролейбусен транспорт" ООД", съобщи кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Община Плевен е директен бенефициент по проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства на градския транспорт", Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013г.".