6ach
6ach / archive

От 3 до 8 юни в в х-л „Балкан“ в Плевен за четвърта поредна година се проведоха  Държавните Индивидуални Първенства за момичета и момчета до 8 години и 10 години. Те се организираха от БФШ-1928 , СКШ“Спартак Плевен XXI“ със съдействието на Община Плевен.

В първенството се включиха 84 състезатели от 20 клуба от цялата страна. Контролата за игра бе 90 минути плюс 30 секунди на ход. Момичетата до 8 години играха кръгов турнир в 6 кръга. В тях изненада не се получи и шампионка стана Фабиана Костадинова от „Траяна-2011″(Стара Загора) следвана от Боряна Аршинкова и Ева Славева,и двете от НСА(София). Момчетата до 8 години играха 9 кръга по „Швейцарска Система“.

Там двама състезатели Димитър Димитров от „Пловдив“ и Данаил Попзафиров от „Елит“(София) бяха с класа над останалите в групата,а срещата помежду им завърши наравно. Така двамата набраха по 8,5 точки. Допълнителните показатели обаче на пловдивския състезател се оказаха по-добри и той бе обявен за шампион. Тук в борбата за третото място се получи  „куриоз“ след като Никола Петров от „Варна“ и Емил Узунов от „НСА“(София) набраха по 6,5 точки ,като и четирите им допълнителни показатели се оказаха еднакви. Съдийския състав,съгласувано с БФШ-1928, обаче решиха да дадат и на двамата състезатели бронзов медал. Първенството при момичетата до 10 години се проведе в 7 кръга по „Швейцарска Система“. Тук Нора Рашева от „Плевен XXI“ не изпусна водачеството от първия кръг с 6 точки спечели първото място. Нейни подгласнички станаха Ивелина Христова  от „Енергия“(Добрич“) и Боряна Аршинкова от „НСА“(София) съответно с 5,5 и 4,5 точки.

Най-интересно бе в групата на момчетата до 10 години. Тя беше най-многобройна (39 състезатели) и в нея нямаше изявен фаворит. Тук дойде и голямата радост за  домакините от „Спартак Плевен XXI“.В нея те участвуваха с четирима състезатели. Най-опитния от тях Александър Георгиев бе направил няколко добри класирания на турнири от началото на годината,а само преди седмица спечели детския турнир „Купата на лъвчетата“ в град София, което бе предпоставка и за добро представяне на държавното първенство.