70 години от Дравската епопея отбелязаха в Плевен
70 години от Дравската епопея отбелязаха в Плевен / dariknews.archive

Ученици и представители на военнопатриотични организации се събраха във Военния клуб в Плевен за да отбележат тържествено 70-та годишнина от героичната Дравска епопея. Организатори на срещата, която се състоя на 25 март са сдружение „Артилерия - ген. Владимир Вазов", Военният клуб и ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване.

Дравската операция, или Дравската епопея, е отбранителна операция на Българската армия, проведена през март 1945 г., по време на участието на България във Втората световна война срещу войските на Третия райх и опита им да създадат предмостие на северния бряг на река Драва. Славните събития, случили се между 6 и 29 март 1945 г., оживяха чрез записките и спомените на Стамен Донков Георгиев, тогава командир на 105-милиметрова гаубица.

Записаното от него като пряк участник в боевете беше представено от Боряна Туцева - ученичка в 12 клас на ПГ по ресторантьорство. Преподавателят по история Бойко Аспарухов разказа исторически факти, а председателят на Националния съюз „Безопасност и охрана" Христо Милев представи свое авторско стихотворение за Драва.

"Боевете при Драва са един от върховете в българската история и днешното поколение трябва да познава тези исторически факти", сподели председателят на сдружение «Артилерия» Радослав Георгиев.

В срещата във Военния клуб освен ученици от ПГ по ресторантьорство участваха и ученици от Спортно училище „Георги Бенковски" и ПГ по химични технологии „Проф. Асен Златаров". Присъстваха и членове на Сдружение „Артилерия" и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и НС „Безопасност и охрана" - клон Плевен.