31,3 млн. лева е рамката на бюджета на Ловеч
31,3 млн. лева е рамката на бюджета на Ловеч / dariknews.archive

Утвърдената рамка на бюджет 2016 на община Ловеч е 31,3 млн. лв. - в т.ч. държавна отговорност 17,8 млн. лв. и общинска отговорност 13,5 млн. лв., и тя бе приета на последната сесия с 22 гласа „за", петима „въздържал се" и четирима „против".

Утвърденият размер на бюджетните взаимоотношения с централния бюджет е 19,7 млн. лв. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 16,2 млн. лв., трансферите за местни дейности са 2,5 млн. лв., в т.ч. общата изравнителна субсидия е 2,3 млн. лв.
Средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища са 199 000. лв. Целевата субсидия за капиталови разходи възлиза на малко повече от 1 млн. лв.

Собствените приходи са определени на база постигнати резултати, взети са предвид и размерите на такси и данъци през последните три години. Реализираният преходен остатък през 2015 г. е близо 1,8 млн. лв., в т.ч. от държавни приходи 1,7 млн. лв. лв., а от местни - около 100 хил. лв.

На сесията проектобюджетът бе представен от зам.-кмета на Ловеч Цветан Георгиев. Общинските съветници поставиха въпроси за състоянието на транспортния мост, за редица подробности по графи и приложения. Съветникът Данчо Заверджиев предложи камерни представления на Драматичен театър - Ловеч, да отидат до всяко едно селище в общината, защото хората там не са виждали изкуство от години. Тъй като в бюджета са предвидени 82 100 лв. трансфер към театъра, това предложение да бъде упоменато в договор, поиска Заверджиев.

Бюджетът е внесен на 11 януари и няма как всички цифри да са ясни, уточни кметът Корнелия Маринова. „Това е бюджет на реалните цифри, без предполагаеми външни източници, бюджет без илюзии", заключи Маринова.