20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата / archive.dariknews

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните физически упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи.

Това е акцентът в тазгодишната кампания на Международната фондация по остеопороза, провеждана в над 180 страни. Усилията в сферата на профилактиката на остеопорозата трябва да се насочат още в ранна възраст към здравословното хранене и двигателната активност Например нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене е = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций.

При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Когато теглото е под нормалното, също се увеличава риска от остеопороза.