150-годишен храм се руши в село Милковица, жителите се мъчат да го спасят
150-годишен храм се руши в село Милковица, жителите се мъчат да го спасят / Красимира Коларова

Близо 150-годишният храм „Свети Архангел Михаил" в село Милковица, община Гулянци, се нуждае от спешен ремонт, алармираха жители на селото. Те търсят подкрепа за набиране на средства за най-неотложни ремонтни дейности на храма. Вече е обявена дарителска сметка за спасяването на светинята.

Жителите на селцето, разположено на 6 киломерта от Дунав, си спомнят годините, когато местният храм се е изпълвал с хора за големите християнски празници. Днес ги боли като гледат порутената светиня. Стените са олющени, таванът е протекъл, камбанарията е в трагично състояние. По думите на покойния поп Йордан, някъде из дървенията вътре в храма било издълбано "Лето 1864-то".  

Тогава храмът е бил осветен и отваря врати за богослужения. Това разказа Красимира Коларова, журналист от Троян и родом от село Милковица, която се е заела с благородната идея чрез своите колеги журналисти да призове повече хора да помогнат за възстановяването на храма. Той е  строен и иконописван от архитект Димитър Сертов и неговите ученици. 

Местните хора са го градили с доброволен труд и го нарекли "Св. Архангел Михаил", за да умилостивят светеца и той да ги закриля. Така милковчани се надявали и да намалят жертвите, които давали като охрана на турския обоз. В двора на църквата, между храма и камбанарията, имало килийно училище, където преподавал един от Ботевите четници.

В близо 150-годишната си история храмът нито за ден не е затварял врати и не е прекъсвал дейността си. През 1981 год. храмът "Св. Архангел Михаил" е обявен за паметник на културата, но не се предприемат мерки за неговото реставриране и възстановяване. През 2009 год. е учредено църковно настоятелство с председател отец Пламен Линков, а църквата "Св. Архангел Михаил" вече е част от Великотърновската епархия.

Новото настоятелство има желание храмът не само да бъде поддържан, а да бъде напълно възстановен в автентичния си вид. Ще се разчита и на родолюбието на местни хора, които са напуснали селото и работят в чужбина."Спешно се нуждаят от ремонт покривът и камбанарията, а също и на стенописите, защото са в окаяно състояние.

Ще трябват 30 000 лева първоначално, с които да се спре рушенето на храма", каза кметът на Милковица Иван Александров. Според него, има предложения кубетата да бъдата премахнати и на тяхно място да бъдат направени кръстове с цел спестяване на средства, но хората в селото искали за запазят автентичния вид на храма.

Кметът на Милковица разказа, че е кандидатствано по няколко проекта, но процедурите са много тромави и не се знае кога ще има резултат. Затова се е взело решението за откриване на дарителска сметка. Всички, които искат да помогнат, могат да го направят чрез нея.

 

Църковен храм "Свети Архангел Михаил"

IBAN BG53STSA93000017732676
BIC STSABGSF
Банка ДСК ЕАД - Гулянци