15 г. затвор заради причинена смърт след грабеж с побой
15 г. затвор заради причинена смърт след грабеж с побой / archive.dariknews

С присъда от 12 ноември 2014 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия Д.Ц.А. за виновен в това, че на 22 януари 2014 г. в град Кнежа, област Плевен отнел парична сума в размер на 350 лв. от Х.И.Л. от същия град без нейно съгласие.

Подсъдимият е употребил за това сила и грабежът е бил придружен със средна повреда, изразяваща се в счупване на дясната мишнична кост и с предна локсация /изкълчване/ на дясната раменна става.
Това довело до трайно затруднение на движението на десния горен крайник, от която е последвала и смъртта на пострадалата Х.И.Л.

Поради това и на основание чл.199 ал.2, т.1 предл.2, във вр.с чл. 198 ал.1, във вр. с 129 ал.1 от НК, във вр. с чл.54 НК, съдът е осъдил подсъдимия на петнадесет години лишаване от свобода, които да излежи при първоначален строг режим в Затвор.

Съдът е признал подсъдимия Д.Ц.А. за невиновен в това, да е причинил на пострадалата Х.И.Л. счупване на четири ребра в лявата гръдна половина, и на основание чл.304 от НПК го е оправдал по тази част от обвинението.

На подсъдимия Д.Ц.А не е наложена конфискация на имуществото като от така определеното наказание "лишаване ота свобода" е приспаднат периода от 1 февруари 2014 г. до настоящия момент - 12 ноември 2014 г., през който подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Д.Ц.А. е осъден да заплати на Т.И.Л. сумата от 30 000 лв. като обезщетение за претърпените неимуществени вреди, вследствие на деянието, заедно със законната лихва, считано от 22 януари 2014 г. и до окончателното й изплащане. За разликата до 100 000 лв. съдът е отхвърлил иска, като неоснователен и недоказан. Подсъдимият ще заплати и 157 лева на Т.И.Л. както и 30 000 лева на З.И.В.

Присъдата може да се обжалва и протестира в петнадесет дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.