/ IStock
Окръжна прокуратура-Перник внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.И. за извършено от него престъпление по транспорта - предизвикал катастрофа със загинал, съобщиха от обвинението.

Осъдителна присъда за шофьор на тир, причинил катастрофа, при която загина мъж

На 12 май 2019 г., обвиняемият бил помолен от неговия приятел М.Г. да закара брат му А.Г. до летището в София. Първоначално той отказал, но поради настояване на Г. се съгласил.

В ранния следобед тримата потеглили от Кюстендил към столицата с управлявания от В.И. лек автомобил „Сеат Леон“. А.Г. заел предната седалка до водача, а брат му - задната от дясната страна.

След преминаване през района на Дупница, шофираното от обвиняемия МПС се включило в движението по автомагистрала „Струма“. Наближавайки пътен възел „Боснек“, автомобилът се движел в дясната пътна лента със скорост от около 122 км/ч.

Изправят пред съда мъж за катастрофа с две жертви

При ляв завой и наклон на спускане, водачът загубил контрол над превозното средство, което внезапно се отклонило наляво. За да върне колата обратно в дясната лента за движение на автомагистралата, И. навил волана в съответната посока, при което превозното средство се насочило към десния край на пътното платно.

В този момент обвиняемият задействал спирачната система на автомобила, с оглед неговото стабилизиране. Въпреки че успял да намали скоростта на движение до 98 км/ч, последвал удар в еластичната метална ограда отдясно.

От силата му мантинелата се скъсала, като част от нея се забила в предната врата. Превозното средство продължило движението си в затревената площ, късайки колчета от металната ограда.

При деформирането й същата преминала през задната лява врата на автомобила и притиснала намиращия се на задната седалка М.Г. Последвал още един удар в металната мрежеста ограда на АМ „Струма“.

Шофьор отива на съд заради инцидент със загинала жена между пътя Видин и Враца

Водачът на катастрофиралата кола - обвиняемият В.И., успял да излезе от нея и да се обади на телефон за спешни повиквания 112. На място пристигнали полицейски и медицински екипи. Лекарите констатирали смъртта на М.Г. и оказали помощ на В.И.

Поради блокирането на дясната предна врата на автомобила, пострадалият А.Г. бил изваден по-късно, след оказана помощ от служители на Районна служба за пожарна безопасност и защита на населението и втори медицински екип.

Окръжният съд във Враца постанови 15 години затвор за мъж, причинил смъртта на съселянин

В хода на проведеното разследване е била изготвена съдебно-медицинска експертиза, съгласно заключението на която смъртта на М.Г. се дължи на тежката съчетана гръдна и коремна травма, довела до състояние, несъвместимо с живота.

Другият пасажер - А.Г., получил разстройство на здравето, временно опасно за живота, имащо характера на средна телесна повреда - закритата черепно-мозъчна травма с контузия на мозъка с излив на кръв под меките мозъчни обвивки.

Предстои делото срещу обвиняемия В.И. да продължи в съда.