/ IStock
С внесен в съда обвинителен акт от Окръжна прокуратура-Враца е приключило досъдебното производство срещу мъж, привлечен към наказателна отговорност за предизвикано от него пътнотранспортно произшествие, довело до смъртта на двама мъже, съобщиха от обвинението.

Двадесет и три годишният обвиняем е правоспособен водач на МПС и работи като шофьор във фирмата на родителите си. На 13 юни 2019 г., той тръгнал за Ловеч за стока, като управлявал микробус.

Шофьор отива на съд заради инцидент със загинала жена между пътя Видин и Враца

Пътувал по главен път Е 79, с посока Монтана-Враца. Към 7:15 часа,водачът наближил разклона за село Бели извор, област Враца. Междувременно, на отбивката за крайпътното заведение „Караваните“ в района на селото, бил спрял лек автомобил м. „Тойота Корола“, управляван от мъж на 57 години. Мъжът бил придружаван от приятеля си - на 53 години.

След почивката двамата се качили в колата и потеглили към изхода на паркинга. Излизането към главния път било сигнализирано с пътни знаци В2 - „Стоп“ и Г 2 - „Движение само надясно“.

Несъобразявайки се с тях, той предприел маневра, като навлязъл на пътното платно без да съобрази пътната обстановка и приближаващите автомобили. По този начин водачът отнел тяхното предимство.

Окръжният съд във Враца постанови 15 години затвор за мъж, причинил смъртта на съселянин

В същия момент, отляво се приближил микробус, управляван от Ж.Х. със скорост от около 89,4 км/ч. Движението в този участък на път Е-79 било организирано двупосочно, имало пътни знаци В 26 - ограничение на скоростта до 60 км/ч. и В 24 - забранено изпреварването.

При наближаване на изхода на крайпътния паркинг, обвиняемият възприел навлизането на автомобила на Т.С. в лентата му за движение. Х. предприел аварийно спиране, за да избегне удара, но поради липса на време и достатъчно разстояние, не успял. Последвал удар между двете превозни средства.

На място пристигнали екипи на МВР и Спешна помощ, които констатирали смъртта на пътуващия в лекия автомобил „Тойота“ А.М., а водачът й - Т.С., бил транспортиран в болнично заведение, където три дни по-късно починал.

Съгласно извършените съдебномедицински експертизи, смъртта на А.М. се дължи на гръдната травма, причинена от настъпилото произшествие, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

Мъж отива на съд заради убит на пътя човек в Радомир

Водачът на лекия автомобил е починал вследствие на съчетаната травма - черепно-мозъчна, гръдна и коремна. Вещите лица, изготвили автотехническата експертиза са посочили, че именно движението с превишена скорост е довело водача - обвиняемият, до невъзможност за своевременно реагиране чрез аварийно спиране при внезапното навлизане на лекия автомобил на пътното платно в коридора за движение на микробуса.

От своя страна, с действията си пострадалият Т.С. не осигурил необходимото предимство, с което съпричинил вредоносния резултат. Наказателното производство ще продължи в съда на 6 октомври, за когато е насрочено заседание.