/ iStock/Getty Images
"25 плаката, проследяващи историята на Международния маскараден фестивал "Сурва", са изложени в Регионалния исторически музей в Перник", съобщи художникът на музея Гергана Николова. Постерите са спуснати по външната страна на прозорците на сградата.

Най-старият е от 1966 г., когато се е състоял първият, наречен "Весел фестивал на кукерите - сурвакарите". Постерът е бил изработен от художника Константин Константинов. На него е нарисуван стилизиран сурвакар със звънци, а към гражданите е отправена покана да посетят масово фестивала.

Фестивалът „Сурва” стана на 55 години

През следващите години в рисуването на плакатите се включили още художниците Иван Ресански, Филип Седефчев - който е автор на запазения знак на фестивала, Красимир Андреев, Людмил Веселинов, Марина Карамфилова и други.

Изложбата от фестивални постери се показва за втори път. Експозицията била подредена премиерно през 2016 г. по случай 50-годишния юбилей на проявата и вписването на обичая Сурова в световната съкровищница на ЮНЕСКО.

Послединте две години фестивалът не се провежда - през 2020г. заради водната криза в Перник и през 2021 г. заради световната пандемия от COVID 19. "Духът на Сурва обаче е жив и е с нас", отбеляза Николова.
БТА