/ iStock/Getty Images
Фестивалът "Сурва" стана на 55 години, припомня в своя презентация Регионалната библиотека "Светослав Минков" в Перник.

В нея се проследява развитието на проявата - от идеята за зимен карнавал до авторитетния Международен фестивал на маскарадните игри.

Библиотеката притежава над 25 000 единици с информация за "Сурва", включващи книги, сборници, бюлетини, публикации в периодичния печат, архивни документи и фотоси, рекламни материали. Сред най-ценните са и първите плакати на фестивала.

В презентацията може да се види автентичният почерк на създателя на фестивала - Йордан Николов, както и статия от него във в. "Димитровско знаме" от 1966 г.

В спомените на първия председател на организационния комитет на фестивала - Иванка Николова са ентусиазма, въодушевлението и упорството на хореографа Йордан Николов. С думите: "Вие не разбирате колко голямо нещо е това, колко важно нещо е това.

Трябва да ги съберем тук", той е искал нейната подкрепа за създаване на маскараден фестивал.Така на 14 април 1965 година Изпълнителният комитет на Окръжен съвет взима решение за създаване на фестивал "Пернишка зима".

В презентацията могат да се видят книги за фестивала и обичая, статии в авторитетни списания и периодичния печат, сборници с доклади от научните конференции и пълен летопис на фестивала.

През 2012 г. библиотеката издаде и пълен библиографски указател за Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" с автор Димитрина Чалъкова.

Тази година маскарадът няма да се проведе заради пандемията. Той бе отложен и миналата година поради водната криза в Перник.
БТА