27 януари (петък) ще бъде неучебен ден за учениците в Перник. Извънредната ваканция е заради Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който започва същия ден.

Един от акцентите в първия ден на фестивала е детската "Сурвакариада". Тя ще започне в сутрешните часове, а в дефилето със свои групи ще участват почти всички училища в общината.

За първи път в Сурвакариадата ще се включи и детската сурвакарска група "Преличотине" от град Трън, която възражда маскарадната традиция в пограничния край, предаде БНТ.

Фестивалът „Сурва“ в Перник се завръща с рекорден брой участници

22 са групите, заявили участие в детската "Сурвакариада". Над 800 са участниците. Тази година жури ще оценява и детските групи. Сред учредените награди за младите носители на традицията са златен, сребърен и бронзов "Глагорец".

Подготовката за фестивала е към своя край. За първи път в неговата история ще има и трибуни за зрителите с над 1500 седящи места.

Изгражда се покрив на мемориала на миньорския труд. Той ще се превърне в ивент зона, в която ще има редица събития във фестивалните дни.