/ iStock/Getty Images
В община Перник е получено писмо от Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, съобщи общинският пресцентър. В документа е записано, че провеждането на "Сурва 2022" в Перник е невъзможно.

"Провеждането на фестивала съвпада с регистрирания подем в броя на новите случаи на COVID-19. Седмичният ръст на заболеваемостта е 125,71 процента, като нараства и броят на хоспитализираните", пише още в писмото.

През декември, когато започнахме организацията, ситуацията с развитието на коронавируса беше различна, посочи заместник-кметът Стефан Кръстев. По думите му след празниците Перник твърдо е в тъмночервената зона, и още преди дни здравните власти са съобщили, че фестивалът е под въпрос. Кръстев добави, че участие в празника са заявили над 70 групи от цялата страна. "Имахме потвърждение за участие и на чуждестранни групи. Длъжни сме обаче да се съобразяваме с разпорежданията на здравните власти", каза още Кръстев.

Освен това стана ясно, че международен фестивал на маскарадните игри в Перник също е отменен, заради нарастване на броя на заболелите от COVID-19.

Фестивалът трябваше да започне на 13 януари, заедно с обичая "Сурова", и да продължи в три уикенда. За да се предотврати струпване на хора, дефилетата бяха разделени в три седмици. Изработена е и визия за провеждането му, която ще остане за 2023 г., уточниха от общината. Фестивалът се отлага трета поредна година. През 2020 г. маскарадът не се проведе заради водната криза в Перник, през 2021 г. заради пандемията, която наложи отменянето му и сега.

Отменя се фестивалът на маскарадните игри в Перник

Традиционният празник в селата на територията на общината ще се проведе при спазване на строги противоепидемични мерки. В нощта на 13-и срещу 14-и януари сурвакарските групи ще запалят огньовете и чановете ще огласят Пернишко. Според заместник-кмета работата по превръщането на Сурва в един още по-цветен и интересен празник няма да спре.

"Целият екип, който организира фестивала се надяваме догодина да имаме възможност да сътворим едно незабравило събитие", заключи Кръстев.
БТА