/ iStock/Getty Images
С Богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица Троянският манастир "Успение Богородично" ще отбележи храмовия си празник на 15 август.

Йеромонах Стефан от Светата обител съобщи, че на 14 август на открита сцена в двора на манастира от 18.00 ч. ще бъде отслужена вечерня, а на следващия ден, от 8.00 ч. отново там ще бъде отслужена празничната утриння за успение Богородично.

Преди нея, от 7.00 ч. е полунощница с лития, когато се извършва символичния чин на погребение на плащеницата на Божията майка. От 10.00 ч. в храма на Светата обител ще започне празничната света литургия, след която е традиционното за празника литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която са пази в съборния храм на манастира.

В Троянския манастир ще бъде изложена чудотворна икона на св. Лука Кримски

Иконата ще бъде пренесена до параклиса на мястото, където според преданието е извършила първото си чудо през 1600 г. Там ще бъде отслужен водосвет. Всички празнични богослужения ще се водят от игумена на Светата обител Велички епископ Сионий.

Успение е деня, в който Божията майка е починала. Но тъй като нейната смърт не е обикновена смърт, а е заспиване у Бога. Това е денят, в който ние прославяме смъртта, която носи радост и прославяме срещата на пречистата душа на Света Богородица с нейния син, който след 40-ия ден след Възкресението се възнесе на небесата.

В деня на Успението той слезе, за да прибере символично пречистата душа на своята майка обратно в небесата. Множеството чудеса, които е извършила иконата на Света Богородица Троеручица са свързани най-вече с изцеление и е помагала на много бездетни семейства да измолят своята рожба.

 
БТА