1
1 / pravoslavie.bg

Днес - 17 ноември в Троянския манастир вярващите ще имат възможност да се поклонят на руска чудотворна икона на свети Лука Кримски с вградена частица от ковчега, в който е бил погребан. Светинята ще бъде изложена за поклонение от сутринта, а в 10:00 ч. пред нея ще бъде отслужен молебен канон за здраве. “Призовават се всички християни и най-вече онези, които са болни и имат нужда от молитвената подкрепа на светеца лекар, да дойдат, да се поклонят пред неговата икона и да се помолят, те ще бъдат помазани с елей и поръсени със светена вода”, каза игуменът на светата обител епископ Сионий.

Разказите за чудесата на свети Лука Кримски са хиляди и са свързани с изцеление от различни здравословни проблеми. Към помощта на светеца прибягват и много хора, на които предстои операция. Приживе той е известен с това, че като хирург не е имал неуспешна операция.

По-късно днес от 11:00 часа в Троянската света обител ще бъде представена детската книга за свети Лука Кримски “Свети Лука Доктора” на журналиста Ангел Бончев, а от 11:30 ч. предстои и прожекцията на филма “Светителят хирург”, разказващ хронологично живота на светеца.