Констатира огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в землището на село Карлуково, област Ловеч, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Първо огнище на Африканска чума в България за 2023 г.

Ветеринарните инспектори са установили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване, резултатът от които е положителен за болестта АЧС.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза селово. Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от общ. Луковит, обл. Ловеч; селата Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от община Ябланица, както и селата Кунино и Стояновци от община Роман.

Второ огнище на африканска чума по свинете в Монтанско

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство. Извършено е почистване и многократна дезинфекция на мястото, където е установен трупът на свинята.

Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.
 
БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно.