/ БТА
Младежкият дом в Ловеч ще придобие нова визия и функции. Това ще стане след приключването на проект за над 5,7 милиона лева, който Община Ловеч реализира по оперативна програма „Региони в растеж“.

БТА

Това съобщи  инж. Петър Деков, директор на Дирекция „Проекти, програми и инвестиции“. Сградата се разпростира на над две хиляди квадратни метра застроена площ и е разположена в стария квартал на града „Вароша“.

Северозападното крило е построено през 1975 г., а през 1989 г. се изгражда още едно крило. През годините в нея са се сключвали бракове, приютявала е много танцови състави и формации. В нея е имало концертни и репетиционни зали, съблекални, канцеларии, сладкарница, складови помещения.

БТА

Времето обаче оставя своя отпечатък и тя става все по-малко използваема, което налага реализацията на проекта за преустройство и цялостна реконструкция. „Проектът за Младежкия дом предвижда промени в разпределението на всички етажи, обособяване на няколко функционални зони и подзони, внедряване на мерки за енергийна ефективност, осигуряване и на достъпна среда и доставка на обзавеждане и оборудване за различните зони“, посочи Деков.

По думите му ще бъдат обособени зони за Регионалния исторически музей, които ще включват осем музейни зали, административна част, лаборатория, фондохранилища и други обслужващи помещения. Ще има и Детски интерактивен център „Пътуване през вселената“. Той ще е предназначен за игра на закрито и открито с мултифункционална зона за STEAM обучение.

БТА

Ще има и фондохранилище и експозиционна зала за художествени творби на Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“. Ще бъдат обособени и три танцови зали, зала за културни събития и прожекционни зали за срещи. В бившия Младежки дом ще има и кафе-сладкарница и търговски обект.

Деков обясни още, че този е обект е последният от Инвестиционната програма на Община Ловеч от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Строително-монтажните работи се изпълняват в срок.

БТА

Завършен е изцяло покривът на сградата. Монтирана е по-голямата част от дограмата и се изпълняват дейностите по прокарване на нови инсталации, както и вътрешни ремонтни дейности и конструктивно укрепване.

"Проектът трябва да приключи до 4 декември 2023 г.", каза още инж. Петър Деков.
Даниела Балабанова. БТА