В Кърджали отбелязаха 109 годишнината от обявяването на независимостта на България.
В Кърджали отбелязаха 109 годишнината от обявяването на независимостта на България. / Павел Тенчев
„Дръзко, решително, непоколебимо, но мъдро и дълбоко премерено, с акта на Независимостта са отхвърлени  последните остатъци  от васалитет  и страната ни си възвръща полагащите й се чест и достойнство”, каза в словото си кметът на Кърджали инж. Хасан Азис по време на честването на 109-та годишнина от обявяването на независимостта на България в родопския град. В речта си той подчерта, че  с този акт страната ни получава окончателното си  признание и  то  без  военни  действия и жертви.
В тържеството участваха народният представител  Адлен Шефкет, областният управител Никола Чанев, заместник-председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, енорийският свещеник отец Петър Гарена. От тяхно име и от името на заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която днес участва в тържествата във Велико Търново,  и други държавни структури, обществени, граждански организации и политически партии бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на освободителите.
Сред гостите на тържеството бяха и историците от Софийския университет „Климент Охридски” проф. Ивайло Дичев, доц. Георги Вълчев, който е и заместник-ректор на най-старото висше учебно заведение в България, и доц. д-р Даниела Колева, които споделиха изненадата си от многолюдното честване на празника в Кърджали.