Световна седмица на кърменето от 1 до 7 август
Световна седмица на кърменето от 1 до 7 август / netinfo
От 1 до 7 август под мотото “Подкрепа за кърмещата майка” се чества световната седмица на кърменето. МБАЛ»Д-р Ат.Дафовски» подкрепя и се включва в Световната седмица на кърменето.

Темата на седмицата е призив за “Подкрепа за кърмещата майка” от цялото общество като един от ключовите фактори за успешно протичане на кърменето. Подкрепяйки кърмещата майка, помагаме на децата да растат по-здрави.

В България седмицата ще се чества за пети път - с организатори Национален Комитет по Кърмене към Министерството на Здравеопазването, Ла Лече Лига - България, Център за бременни жени – Пловдив, Център Съвременни родители - София и ентусиастите от най-големия в България портал за родители www.bg-mamma.com.

Световната седмица на кърменето, която се отбелязва ежегодно през първата седмица на август, е акцията с най-голям размах на движението за кърмене и се чества в повече от 120 страни по света. Началото и е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/- Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна.

Традиционни партньори на Световния Алианс в отбелязване на Световната седмица на кърменето са СЗО, УНИЦЕФ, Международната Мрежа за детско хранене /IBFAN/, Ла Лече Лига, Американската академия по медицина на кърменето, Международната асоциация на консултантите по кърмене и други.

МБАЛ»Д-Р АТ.ДАФОВСКИ»АД е сред първите болници, в страната , която работи по проекта „Болници - приятели на бебетата „ През 1992г. Лечебното заведение бе удостоено с приза „Болница – приятел на бебетата „
Програмата за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето е приоритет на общесвеното здравеопазване в Европа.Тя стартира в България с подкрепата на Уницеф и Министерството на здравеопазването.
Целта на персонала в отделениято за новородени деца и родилно отделение е да поощряват кърменето и преодоляване изискванията на 10 – те стъпки за успешно кърмене .Медицинските работници / лекари,акушерки / знаят, че майчината кърма осигурява най –рационалното хранене на бебето, има положително психологическо въздействие и стимулира неговото нервно –психично развитие и тяхната роля е да убедят майката в предимсвата и преимуществата на кърменето.
Д-р Ж.Велева координатор програмата за защита на кърменето и началник на неонатологично отделение разкрива преимущесвато на кърмето :
•кърменето е най –пълноценния начин на хранене на бебето
•защита срещу заболявания
•повишава имунитета на бебето
•влияе положително върху психическото и интелектуалното развитие на бебето и др.
Във връзка със Световната седмица на кърменето от 1.08 -8.08 2008г. в отделението за новородени деца при МБАЛ»Д-Р Ат.Дафовски»АД на :

5.08. вторник

Среща разговор с бъдещи и начинаещи майки за кърменето

в залата на Родилно отделение. от 10.00ч до 12.00ч

телефони за контакти и повече информация 0361 68331

6.08. сряда

Отворени врати , консултации за предимствата на раждането

от 10.00ч до 12.00ч в залата на Родилно отделение.

телефони за контакти и повече информация 0361 68331