РИОКОЗ провери качеството на хляба в Кърджалийско
РИОКОЗ провери качеството на хляба в Кърджалийско / netinfo

Здравните инспектори от РИОКОЗ и инспекторите от Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършиха през декември 2009г. съвместни проверки за качеството и етикетирането на видовете хляб, продаван в търговската мрежа на Кърджали. Проверени са 9 вида типов и 8 вида пълнозърнест хляб. На място в магазините бе установено, че хлябът е добре опакован, съдържа задължителната информация върху опаковките за производител, технологична документация, нетно тегло, срок на годност и състав.
Успоредно с това, здравните инспектори от РИОКОЗ взеха проби за лабораторен анализ от типов и пълнозърнест хляб от четиринадесет различни производителя. 17-те проби хляб бяха изследвани по физико-химични и микробиологични показатели в лабораторията на РИОКОЗ-Кърджали. Резултатите показаха, че не са установени отклонения от изискванията на законодателството. По показатели сухо вещество, влага на средата киселинност и сол, изпитаните продукти отговарят на съответните технологични фирмени документации. Не са установени и патогенни микроорганизми и плесени. Типовият хляб е на търговци, регистрирали фирмите си в Кърджали, Пловдив, Смолян, Момчилград и Комунига, а пълнозърнестият - на фирми в Кърджали, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Момчилград и Вишеград. Целта беше да се установи верността на информацията, предоставяна на потребителите при продажба на опакован хляб от двата вида.