Първи 4 случая на морбили в Кърджалийско от 2008 г. насам
Първи 4 случая на морбили в Кърджалийско от 2008 г. насам / netinfo

В инфекциозно отделение на МБАЛ "Д-р Ат.Дафовски" в Кърджали са хоспитализирани първите четирима болни от морбили. През цялата 2009 година нямаше регистрирани случаи на заболели от морбили, съобщиха от РИОКОЗ. Първите двама са постъпили на лечение на 28 януари. Това са дете на 1 година и неговата 17-годишна майка. Същите са от Крайно село, община Кърджали. Вторите двама болни са регистрирани на 29 януари. При проучването се установи, че те имат епидемиологична връзка с първите двама.
Заболелите са от ромски произход и не са били имунизирани. Причината за заразяването им с морбили е контакт с болни роднини от с. Градец - община Котел, област Сливен, където е регистрирана епидемия.
Екип от епидемиологичен отдел на РИОКОЗ извърши необходимите противоепидемични мерки, свързани с контактните лица - имунизация с ваксина срещу морбили. Всички са под медицинско наблюдение
Във връзка с епидемията от морбили в цялата страна, РИОКОЗ предприе противоепидемични мерки, които включват задължителна имунизация срещу морбили на населението на възраст от 13 месеца до 12 години, съгласно имунизационния календар на Р. България.
Дадени са указания на общопрактикуващите лекари и медицинските специалисти от областта незабавно да уведомяват епидемиолозите на РИОКОЗ на тел. 602 81 и с бързо известие за всеки диагностициран случай на морбили, както и да направят преглед на имунизационния статус по пациентска листа, като особено внимание се обърне на неимунизираното ромско население.