ПРООН дава пари за проекти
ПРООН дава пари за проекти / netinfo

В Кърджали бе представена Програмата за малки проекти на глобалният екологичен фонд, която се управлява от Програмата на ООН за развитие. Презентацията бе направена от Велеслава Абаджиева, е национален координатор на Програмата в България. В залата присъстваха земедлски производители, представители на стопански сдружения и земеделски кооперации, специалисти от държавните земеделски звена в региона.

Чрез програмата се  насърчават дейности, които ангажират  местните общности и допринасят за решаването на проблеми в опазването на биоразнообразието; намаляване измененията на климата;опазване на водите; опустошаването и обезлесяването на почвите и др. Приоритетни за финансиране ще бъдат сектори, свързани с развитието на екотуризма, допринасящ за устойчивото използване и запазване на биоразнообразието; въвеждане на устойчиво земеделие в територии  включително и опазване на редки породи домашни животни и културни сортове, биологично земеделие и др.

Максималното финансиране по програмата за един проект е 50 хиляди щатски долара, като се изисква и съфинансиране от страна на кандидата.