Намерения за пътищата между България и Гърция
Намерения за пътищата между България и Гърция / netinfo
Международна конференция на тема: “Съвместно развитие на пътната инфраструктура – условия за икономически и културен подем на трансграничния регион между България и Гърция” се проведе в Кърджали. Организатори бяха зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски и областният управител Ангел Коджаманов. От гръцка страна участие взеха Нейно превъзходителство Данаи – Магдалини Куманаку, извънреден и пълномощен посланик на Р Гърция в София, Димитриос Зомас – първи съветник по търговските и икономическите въпроси на посолството на Р Гърция, проф. Апостолос Гулас – президент на “Игнатия – одос”, държавната структура, на която е поверено изграждането на пътя до прохода Маказа от гръцка страна.

На форума бе представено извършеното до момента от двете страни по изграждането на трансграничен коридор № 9, както и по цялостната пътна инфраструктура от двете страни на границата. Бяха обсъдени приоритетите за бъдещо сътрудничество във всички сфери на обществения живот и икономиката.

В експозето си областният управител, който ръководи конференцията, очерта задачите, които стоят пред съседните области, за да се използват максимално възможностите за взаимодействие занапред. Пътищата ще се случат, това вече категорично е ясно. Паралелно с това регионалните държавни и общински власти трябва да подготвят условията за развитие на бизнеса, на туризма, на социалното и културно сътрудничество, включително до сферите на образованието и здравеопазването, подчерта областният управител Ангел Коджаманов. Ако населените места от двете страни на границата са обезлюдени, ако ги няма хората, то тогава пътищата, които ги свързват ще са пътища за никъде, поясни той.

В подкрепа на тази своя позиция, в разговор с Н. Пр. Куманаку областният управител предложи да бъде домакин на българо-гръцка работна среща между ръководствата на областите от Южен централен район за планиране и съответните области от Северна Гърция. Целта е да бъдат набелязани и дискутирани решения за общите проблеми. За част от тях ще набележим съвместни мерки за преодоляването им, а друга – ще поставим пред нашите правителства, поясни Коджаманов.