Инвеститорът на ПИБ за ОЦК остава в тайна още две седмици
Инвеститорът на ПИБ за ОЦК остава в тайна още две седмици / netinfo

Името на потенциалния  инвеститор на ОЦК, избран от Първа инвестиционна банка, и днес не стана известно, както се очакваше от синдикатите и работниците в завода. Засека кредитната институция държала името на инвеститора да бъде запазено в тайна, обяви на нарочна пресконференция областният координатор на синдиката „Защита" Стефан Атанасов. По думите му това ще стане ясно минимум след две седмици, през което време се очаква да бъде извървят пътя на преговорите със собственика Валентин Захариев. 

Според Атанасов за инвеститорското място в завода на този етап се конкурирали две кредитни институции - ПИБ и Париба, която застава зад полската фирма „Силезия". Това очертава и два лагера в ОЦК, но за нас е важно работниците да си получат заплатите, неполучавани вече 4 месеца, както и да бъдат запазени работните места и завода да работи, каза синдикалният лидер.

На днешната пресконференция, която дадоха синдикатите „Защита" и „Подкрепа" стана ясно ,че от ПИБ опрощават на своите клиенти в завода наказателните лихви по кредитите и не им пращат съдия-изпълнители. Те помолиха третата банка кредитор да направи същото.

Междувременно стана ясно, че днес до обяд  250 човека от комбината   писмено са поискали извлечения от  счетоводството на Оловно-цинковия комбинат за размера на неизплатените заплати,  с които ще заведат съдебни дела срещу собственика на ОЦК. Продължава и процеса на напускане на металургичното предприятие. До обяд още три молби са били одобрени, а още 20 очакват да бъдат обработени.