/ Павел Тенчев
В Кърджали ще бъде създаден филиал на Тракийския научен институт. Тази идея бе представена пред кмета инж. Хасан Азис от председателя на Тракийските дружества в България Красимир Премянов.

Инвеститори от Дания проявиха интерес към Кърджали

Той, директорът на Тракийския научен институт проф. Васил Проданов, историкът академик Георги Марков и  директорът на издатество „Захари Зограф” Иван Гранитски бяха в родопския град по повод Деня на Тракия - 26 март. Като една от първите задачи пред новата структура на Тракийския научен институт, който през тази година навършва 85 години от създаването си, проф. Проданов определи написването и издаването на история на Кърджали, неизменна част от която са тракийските бежанци.

Театърът в Кърджали е поканен за член на Европейската асоциация за театър

Това стана по време на среща с тракийци и граждани на Кърджали в Регионалния исторически музей в града. Академик Марков представи най-новата си книга „Душесловие на историята”. А председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов каза, че се готви Закон за обезщетенията на тракийските бежанци, в което участват авторитетни български учени и юристи.