/ Павел Тенчев
Пред входа на арт-галерия Кръг в Кърджали официално бе открит барелефа на известния кърджалийски художник Джемал Емурлов-Джими, който напусна този свят преди 5 години.

Поставиха макет на кулата на Перперикон в парк на Измир

В церемонията участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, заместник-кметът на общината Веселина Тихомирова, семейството на художника, много художници колеги на Джими, негови приятели. Автор на барелефа е скулпторът Емил Пенчев.

След откриването на барелефа, арт-галерията се оказа тясна да побере всички желаещи да видят непоказвани досега картини на Джемал Емурлов от частни колекции.

Кърджали отбелязва 106 години от освобождението си

През миналата година приятели на Джими сформираха инициативна група и се заеха да съберат средства за изработване на барелеф, който да бъде заслужен знак почит към художника. Десетки кърджалийци и фирми подпомогнаха акцията. Своята подкрепа за инициативата даде и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.

С думи за Джими към присъстващите се обърна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Той бе космополит, но беше толкова истински и земен, харизматичен и обичан от приятелите си, обичан от семейството си, на което толкова много липсва...

Той е нашият светилник на идните поколения. Поклон пред паметта му и нека да го помним такъв, какъвто беше - харизматичен, истински със сърахотно чувство за хумор и самоирония”, каза  Караянчева.

В изказването си пред присъстващите заместник-кметът Веселина Тихомирова каза, че общината е подкрепила инициативния комитет за изработка на барелефа и е оказала съдействие при определяне на мястото и поставянето му. „За нас е чест, че сме имали съгражданин като Джемал Емурлов”, каза още Веселина Тихомирова.