Затворник се жалва, че му дават малко храна и иска 5 000 лв.
Затворник се жалва, че му дават малко храна и иска 5 000 лв. / Дарик-Кюстендил,архив

Затворник от Бобов дол, с инициали А.К.С. поиска 5 000 лв. обезщетение от ГД "Изпълнение на наказанията"- София, за неимуществени вреди, изразяващи се в "лишаване от храна, която ми се полага като грамаж и порция", поради "немарливост на началника на ОЗ Бобов дол" .
От Кюстендилска окръжна прокуратура дават становище за неоснователност на исковата молба, като считат, че искът е недоказан и неоснователен, и следва да се отхвърли.
По делото е разпитан свидетелят И.И.Й., също лишен от свобода и пребиваващ в затвора в гр. Бобов дол. Той заявява, че порционът, който се дава не е пълен и има разлика между порциите давани на българите и ромите, като по - големите са в полза на последните. Разпитани са и главния готвач, и доктора в затвора гр. Бобов дол. Готвачът заявява, че се спазва рецептурния и дневен лист, а ако е имало разлика в грамажа, винаги е било в повече. Докторът казва, че в 10- год. си практика няма случай на хранително отравяне, не са констатирани нарушения, има изградена организация във връзка с планови проверки на хигиената.
„От доказателствата по делото /писмени и устни/ не се установява по безспорен начин да са настъпили неимуществени вреди, изразяващи се във вреди от "намалено количество и качество на храната", довели до влошаване на здравословното състояние на ищеца или ощетили го. ..........Това че хранителните продукти не се съхраняват при най - подходящите за това условия, не доказва, че лишените от свобода са ощетени като количество и качество на храната", пише в мотивите на съдия Иван Демиревски от Кюстендилския административен съд.
Съдът отхвърля иска на лишения от свобода. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.