Житни посеви
Житни посеви / Иво Кирилов, Дарик
От утре започват съвместните проверки, които ще извършат пожарникари и горски служители в Кюстендилска област по повод началото на житната кампания.

„Ще се проверява дали има противопожарни ивици между житните насаждения и горските масиви. Тези ивици трябва да са широки минимум 6 метра и почистени от горивни остатъци. Редица мерки са разписани за осигуряване на пожарната безопасност по време на жътвената кампания.

Сред тях забрана за изгаряне на стърнища, сухи треви и други площи. Освен това ще проверяваме и земеделската техника”, заяви главен инспектор Пламен Янев, началник сектор „Превантивна и контролна дейност” към РДПБЗН- Кюстендил.

В момента пожарникари извършват тематични проверки по отношение на схемите на житните масиви, които е трябвало да се представят до края на миналият месец. Ако на някой стопанин няма такава схема ще му бъдат съставен акт.

От началото на годината до сега има само два пожара в близост до житни масиви. При тях са спасени от опожаряване около 90 дка жито в Рила и Дупница. Съставен е и един акт за палене на стърнища. Санкциите за палене на стърнища  е от 200 до 2 000 лв.