Започва традиционната полицейска акция в началото на учебната година
Започва традиционната полицейска акция в началото на учебната година / Дарик Кюстендил

Акция на полицията "Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя! " е мотото на традиционната проява, която стартира на 14-ти септември и на територията на ОДМВР -Кюстендил, обяви главен инспектор Румен Точев, началник сектор  "Пътна полиция". Тя ще продължи до 30 -ти септември. " В този период всички служители на охранителна и пътна полиция ще патрулират в районите на учебните заведения, където ще следят за неспазване на предимство, неправилно пресичане на пътното платно, неспазване сигналите на светофара и несъобразена скорост", каза още Румен Точев.От 15-ти септември до 31-ви октомври всяко от районните управления  по график ще осигури присъствие на служители в часовете на отиване и връщане на учениците от училище.

Съвместно със служители на общинските администрации са направени огледи на уличното осветление, маркировката и средствата за принудително намаляване на скоростта, предпазни огради и парапети. За всички пропуски са изготвени предписания.През първия учебен срок в часовете на класния ръководител са предвидени и беседи от 10 минути за безопасност на движението. От полицията  призовават водачите на МПС на 15-ти септември да се движат с включени фарове.

До 18-ти септември ще продължи акцията на европейската мрежа на пътна полиция ТИСПОЛ на територията на Кюстендилска област. Засилен е контролът по отношение на ползването на предпазни колани от водачи на МПС и пътници. На всички деца, които се возят с поставен колан или обезопасителна система  се раздават детски играчки.