Закриват Гимназия Неофит Рилски, няма ученици
Закриват Гимназия Неофит Рилски, няма ученици / Дарик Нюз,архив

Решение за закриване на Гимназия "Неофит Рилски" ще вземе на предстоящото си заседание Общински съвет- Кюстендил. Причината- липса на ученици в дневна форма на обучение.
"От 5 години няма прием на ученици в дневна форма на обучение. Проверките на Регионалния инспекторат по образованието показват, че учениците във вечерната форма не посещават занятията. Има становища от началника на инспектората Радостина Новакова и директора на гимназията Младен Джамбазки за закриване на училището, поради липса на ученици", коментира председателят на ОС Михаела Крумова.
Материалната база и архива на гимназията се прехвърлят на Езикова гимназия "Д- р Петър Берон", двете училища делят една сграда.

Гимназията е открита на 3 октомври 1879 г. като Държавна реална гимназия, с директор Тодор Иванчов, бъдещ министър и министър - председател на България. Тя е една от първите гимназии създадени в страната след Освобождението, с прием на ученици от цяла Югозападна България. През 1904-1913 г. е построена настоящата сграда на гимназията на бул.Цар Освободител № 2.