Възможности за финансиране на дейности в социалната сфера представи ОИЦ – Кюстендил
Възможности за финансиране на дейности в социалната сфера представи ОИЦ – Кюстендил / netinfo

Подобряване качеството на живот на хората с увреждания и техните семейства и повишаване на мотивацията им за независим и самостоятелен начин на живот чрез улесняване достъпа им до заетост е целта на процедура „Активно включване", по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) представена днес, 29 септември, на информационна среща, организирана от Областен информационен център - Кюстендил (ОИЦ - Кюстендил).

До 31.10.2016 г., допустимите кандидати, сред които общини и доставчици на социални услуги, могат да кандидатстват самостоятелно и/или в партньорство с неправителствени организации, центрове за информация и професионално ориентиране, работодатели, обучителни институции и организации с проектни предложения, които допринасят за постигане целите на процедурата.

С проекти на стойност от 80 000 до 391 166 лв. кандидатите могат да планират дейности, разделени в два компонента: Компонент 1, включващ мерки, попадащи в обхвата на Приоритетна ос 1 на ОПРЧР - „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места и Компонент 2, обхващащ мерки от Приоритетна ос 2 - „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване". Сред допустимите дейности са предоставяне на посреднически услуги и обучение за повишаване на професионалната квалификация или придобиване на нова, осигуряване на заетост на лицата, полагащи грижи за зависими членове или на хората с увреждания; реализация на интегрирани подходи за мотивиране и насърчаване участието на пазара на труда на лица, полагащи грижи за зависими членове на семейства, в т.ч финансиране на действащи и/или новосъздадени: дневни центрове за деца и възрастни с увреждания, центрове за социална интеграция и рехабилитация и др., предоставяне на почасови услуги за лица с увреждания, вкл. и деца с увреждания и т.н

На информационната среща беше представен и проекта на Условията за кандидатстване по процедура „Развитие на социалното предприемачество", която цели да улесни достъпа до заетост и да се осигури подкрепа за социалното включване на уязвими групи чрез създаване на подходящи условия за тяхната професионална интеграция в сферата на социалната икономика. По процедурата са планирани дейности, насочени към осигуряване на подкрепа за създаване на нови и разширяване дейността на вече съществуващи социални предприятия, специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания във връзка с осигуряване на заетост. Процедурата предстои да бъде отворена.