Румяна Попова
Румяна Попова / Снимка: Община Банско
Фестивалът на мераклиите ще се проведе на 2 септември в кюстендилското село Слокощица. Първото му издание бе през 2017 г. В програмата ще мерят сили мераклии от фолклорни танцови и певчески състави от читалища от региона, както и от Македония и Сърбия. Мераклиите пък в приготвянето на баници, зелници, погачи и сладкиши ще участват в кулинарен конкурс.

Организаторите на събитието – кметство с. Слокощица и читалище „Просвета“1922“- с. Слокощица продължават с приемането на заявки за  изява на сцената на мераклиите, на която всеки да покаже своя мерак. Колко големи мераклии са ще оценява жури. Отново за негов председател е поканена родената и израсла в с. Слокощица, гордостта на селото, народната певица Румяна Попова.
Второто издание на фестивала ще започне с шествие на всички участници през  селото, а в двора на училището участниците ще покажат сътвореното от тях.

Организаторите на събитието приветстват както участниците мераклии, така и жителите и гостите на селото – мераклии да отбележат това събитие, което да се превърне в празник за запазване и укрепване на българските традиции и духовност, на любовта и обичта между хората.

“Както възкликва Йордан Йовков в „Песента на колелата: „С мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо което е хубаво, което стои над всичко друго - любовта между хората“ Независимо дали участниците ще си тръгнат с парични награди и грамоти, както обещават журито, дано повече хора си тръгнат с по-голяма любов и доброта от това събитие”, коментира за Дарик Христина Калфина.
Дарик- Кюстендил