Условна присъда от 1 г. и 6 месеца за Р. Харпър за разпространение на порнографски материали с деца
Условна присъда от 1 г. и 6 месеца за Р. Харпър за разпространение на порнографски материали с деца / Дарик Нюз,архив

Условна присъда от една година и половина постанови Районен съд- Кюстендил за Р. Харпър, съобщава сайта на Районна прокуратура- Кюстендил. Той е роден в гр. Сидни, Австралия, италианец, гражданин на Великобритания, Франция и Австралия, постоянно пребиваващ в Република България. Първоинстанционният съд го признава за виновен в това, че за времето от 09.06.2013г. до 18.09.2014г. в гр.Кюстендил е разпространявал порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18 години, поради което и при условията на чл.58а НК му налага наказания: „лишаване от свобода" за срок от 18 месеца и „глоба" в размер на 2 000 лева.
Съдът отлага изпълнението на наложеното наказание „лишаване от свобода" за изпитателен срок от 3 години. Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие.
Присъдата подлежи на жалба и протест пред Окръжен съд-гр.Кюстендил в 15-дневен срок.
На 18.09.2014 г. служители на Държавна агенция „Национална сигурност", под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил проведоха специализирана операция на територията на град Кюстендил, при която бе задържан британския гражданин, използващ ресурсите на интернет платформа, в която потребители от цял свят реализират целенасочени контакти помежду си с цел обмяна на материали, съдържащи сексуално насилие срещу деца.

Акцията е част от международна операция, насочена срещу транснационалните сексуални насилници на деца, създаващи и разпространяващи детска порнография.
На иззетия преносим компютър на лицето е установено наличието на голям брой видео и снимков материал (над 1 терабайт незаконно съдържание), показващ сцени със сексуална експлоатация на деца на видима възраст между 7 и 16 години.