Учредиха първият в България клъстер за интелигентни и устойчиви решения в управлението на енергията
Учредиха първият в България клъстер за интелигентни и устойчиви решения в управлението на енергията / dariknews.bg

Първият в България клъстер за интелигентни и устойчиви решения в управлението на енергията Smart Energy Cluster бе учреден през месец октомври 2016г. Клъстерът обединява производители на зелена енергия, инженерингови и IT компании, както и представители на неправителствения сектор, с което Smart Energy Cluster ще обедини ноу-хау и научно-изследователски потенциал с цел развитие на технологии от интелигентен тип за управление на използваната в икономическия и обществен аспект електрическа енергия.
Учредителите на клъстера ще осигурят стартов капацитет за новото обединение, като Smart Energy Cluster си поставя амбициозни цели за регионален обхват на дейността и развитие на международни сътрудничества и транснационални пазари, както за самия клъстер така и за неговите членове.
Концепцията за развитие на Smart Energy Cluster включва създаване на административен капацитет, привличане на нови членове и повишаване на иновативния капацитет, позициониране на национално и международно ниво, разработване на собствени за клъстера продукти и услуги и тяхното пазарно позициониране и интернационализация.