Учениците от 1- 8 клас трябва да имат всеки ден предмет от Изкуства, Бит и технологии или Спорт
Учениците от 1- 8 клас трябва да имат всеки ден предмет от Изкуства, Бит и технологии или Спорт / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

В дневното разписание на учениците от начален и прогимназиален етап на основната образователна степен / 1-8 клас / трябва да има включен поне един час за учебен предмет от някоя от посочените три културно-образователни области „Изкуства", или „Бит и технологии", или от „Физическа култура и спорт". В дневните разписания за всички ученици трябва да е спазено изискването за включване на два предмета от една културно-образователна област, съобщават от РЗИ- Кюстендил.
С Наредба №10 от 19 юни 2014 г. на МЗ, която влиза в сила от 1- ви септември се определят здравните изисквания при изготвяне и спазване на седмичните учебни разписания на задължителните учебни часове в училищата и се отменяя Наредба №24 от 2006г. за изготвяне и спазване на седмичните разписания на учебните занятия /ДВ,бр.78 от 2006г/. С новия нормативен акт на Министерството на здравеопазването се определят изисквания към учебните разписания при целодневна форма на обучение и изисквания към целодневната организация на учебния ден, като е регламентирано и времето за обедно хранене и почивка на всички ученици.
Културно-образователни области по §1. от Допълнителната разпоредба са 8 на брой, както следва:
1.български език и литература;
2.чужди езици;
3.математика, информатика и информационни технологии;
4.обществени науки, гражданско образование и религия;
5.природни науки и екология;
6.изкуства;
7.бит и технологии;
8.физическа култура и спорт.