Кюстендил
Кюстендил
Съдия Николета Карамфилова от Административен съд – Кюстендил изнесе поредна лекция пред десетокласниците от ПМГ „Емануил Иванов“ гр. Кюстендил, участници  по Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Учениците бяха запознати с трите власти в Република България – законодателна, съдебна и изпълнителна, както и с видовете съдилища в държавата. В своята лекция тя се спря на принципите на административното правосъдие, последиците от административните нарушения и административните наказания. В рамките на темата бяха изяснени на аудиторията законовите изисквания за заемане на длъжността „съдия“ и същността на професията.

Личната среща на подрастващите с магистрата им даде възможност да опознаят човека под тогата.

Откритият урок завърши с изявено желание от страна на младите хора, да посетят сградата на Административен съд – Кюстендил, за да се запознаят отблизо с работата на съдиите и съдебните служители.
        
Сред основните цели на провежданата образователна програма са изграждането на ценностно отношение към закона, формиране на доверие към съдебната система, както и усвояване на първоначални знания за административното правораздаване.